Editoryal | Enflasyon düşmüyor

Üç ay üst üste artan enflasyon Yaz öncesine kadar yolunda görünen arzu edilen fiyat ılımlılığından kopan, sönük bir trendi işaret ediyorlar. Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) bu Cuma günü, yakıt ve elektrik kaynaklı Eylül ayına ait %3,5 düzeyindeki TÜFE ön verilerini doğruladı. Bu oran geçen aya, yani yeni salgının başladığı 7 Ekim Hamas saldırısı öncesine denk geliyor. İsrail ile Filistin arasındaki çatışma Bunun sonuçları bugün öncelikle insani düzeyde, ama aynı zamanda küresel ekonomide öngörülemez. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) genel müdürü birkaç gün önce konuyu çok güzel özetledi: Kristalina GeorgievaBunun “küresel ekonominin pek de güneşli olmayan ufkunda yeni bir bulut” olduğunu söylediğinde. Savaşlar genellikle Ukrayna’da olduğu gibi enflasyonisttir. Yani merkez bankaları borçlarını uzatacak yüksek oranlı para politikası.

İspanya’da fiyatların bir yıl önceki artış seviyelerine ulaşamamasına rağmen dikkat çeken unsurlar var. Asıl olan, enerji fiyatlarıÇünkü bunlar tüm üretim zincirini işaretler ve nihai tüketiciye ulaşana kadar geri kalan ürünlere aktarılır. Petrol üreten ülkelerin ham petrol arzını kesme kararı Brent petrolünün varil fiyatı arttıAvrupa’da referans olarak görülen bu durumun, kış aylarında talebin artması ve Orta Doğu’daki çatışmanın gidişatına bağlı olarak devam etmesi de göz ardı edilmiyor.

zeytinyağı ve şeker

Dikkate alınması gereken diğer bir unsur ise Gıda enflasyonu yıllık yüzde 10 arttıGenel TÜFE’nin oldukça üzerinde. O zeytin yağı vatandaşların cebindeki fiyat baskısının uç bir örneği haline geldi: bugün %67 daha pahalı bir yıl önce. VE şeker yüzde 40 daha pahalı hale geldi Her iki durumda da, su kıtlığı nedeniyle elde edilen kötü hasat, ana nedenlerden birine işaret ediyor (bu da bizi doğa ile ekonomi arasındaki yakın ilişki üzerinde düşünmeye sevk etmeli), ancak yetkili makamların aşırı özen göstermesi iyi olur. için olası suiistimallerden kaçının ve aynı markanın perakende satış fiyatının satın alındığı işletmeye göre %50’den fazla farklı olması gibi haklı gösterilmesi zor durumlar.

Her halükarda, gıda fiyatlarının artmaya devam etmesi, Hükümet’in enflasyonu durdurmaya yönelik kararlarından birinin, yani enflasyonu durdurma kararlarının etkinliğini de sorguluyor. Temel ürünlerde KDV indirimi. Bu ve diğer tedbirlerin (toplu taşımada indirim veya elektrik vergisinde indirim gibi) 31 Aralık’ta sona ermesine karşın IMF, İspanya’ya bu tedbirleri yenilememesi yönünde çağrıda bulundu. Kolay bir karar olmayacak çünkü yardımın geri çekilmesi durumunda vatandaşlar enflasyonun etkilerini daha fazla fark edecek ama zarar vermeden çok daha uzun süre sürdürülemez. bütçe açığı ve kamu borcu. Ve Brüksel, bir sonraki Hükümet için önemli bir zorluk oluşturacak olan mali kuralları sıkılaştıracak. Bütün bunlar, tahmin edilebileceği gibi, enflasyon kontrol altına alınmadığı sürece Avrupa Merkez Bankası’nın yüksek faiz oranlarını sürdürmeye devam edeceği bir senaryoda gerçekleşti. Şimdilik pek yakın gibi görünmeyen bir şey.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir