Son teknoloji ve hükümet desteği, Çin otomobil endüstrisinin yükselişinin anahtarları

Çin’in taahhüdü otomobil sektörü Teknolojik yeniliğe ve aynı zamanda devlet desteğine dayanır. Çin markaları devletin sermayeye katılımı sayesinde sürekli para kazanma ihtiyacına maruz kalmıyor. Bu durum, pillerin ve elektrikli otomobillerin gelişmesiyle birlikte, ülkenin artık Avrupa ve Kuzey Amerika devleriyle karşılaştırılabilecek bir endüstri geliştirmesine olanak tanıdı. Renault Grubu strateji direktörü ve Renault’nun İspanya başkanı Josep María Recasens’in belirttiği gibi, “bu teknolojiyle ilgili” ve bu konuda da bizden öndeler. Ar-Ge merkezlerinin Avrupa’dakileri kıskandıracak hiçbir yanı yok. Yazılıma ve tüm geliştirmelere hakimdirler. Renault başkanı Luca de Meo geçtiğimiz günlerde “Onlar bizden tam bir nesil önde” dedi. Küçük bir örnek, BYDÇinli üretici, dünyada satılan her iki iPad’den birini üretiyor ve her beş akıllı telefondan birine teknoloji sağlıyor. Dediğim gibi teknoloji. Shenzen geleceğin şehri ve Çin’in önde gelen teknoloji şirketleri de orada.

Değer zincirine hakim olmasının ve elektrifikasyonda lider olmasının yanı sıra Çin otomobil endüstrisinin büyük bir avantajı var. BYD gibi durumlar dışında şirketlerin büyük çoğunluğu “Onlar devlete ait… yani para kazanma ihtiyacını karşılamaya gerek yok. Onlar için eşitlik zaten iyi”Fransız bir üreticinin önemli bir yöneticisi şöyle diyor: Bu senaryoda Avrupalı ​​markaların ne pahasına olursa olsun her zaman kazanma ihtiyacı açıktır. İşte bu noktada Çinlilerin çok fazla avantajı var. Çok fazla para kaybetmedikleri sürece, gizli de olsa kendi hükümetlerinin desteğiyle orada olmaya devam edecekler. Kalmaya geliyorlar.

Chery International’ın başkanı Zhang Guibing, birkaç gün önce Prensa Ibérica’ya şu yorumu yaptı: “Avrupa’da kamuoyuna kendimizi tanıtmak ve ürünlerimizin kalitesini kontrol edebilmeleri için sunmak istiyoruz.. İspanya’nın bizim için çok rekabetçi, zorlu ve çok ilgi çekici bir pazar olduğunu biliyoruz. Avrupa’daki talep zihniyetini anlamak önemli ve İspanya’nın iyi bir başlangıç ​​noktası olduğuna inanıyoruz. Alıcılar için felaket olacağı için havuza atlayıp sonra ayrılmaya gelmedik. “Bu minimum bir gereklilik.”

Avrupa tepki veriyor ama ikna edici değil

Fransız endüstrisinin önderliğindeki Avrupalı ​​üreticiler, Çin markalarının ülkelerinin hükümetinden yardım alıp almadığını ve dolayısıyla adil rekabet yasalarını ihlal edip etmediğini belirlemek için Avrupa Komisyonu’ndan bir soruşturma başlatmasını sağlamayı başardılar. Bu çok fazla etkisi olmayacak bir tepki çünkü sonuçta Avrupa aynı zamanda kurtarma planları (PERTE olarak adlandırılan) aracılığıyla yerel sanayiyi de sübvanse etmeye çalışıyor. diğer önlemlerin yanı sıra. Renault ve Avrupalı ​​üreticiler (ACEA) başkanı Luca de Meo, “Rekabeti seviyoruz ama herkesin aynı kurallara göre oynamasını istiyoruz” diyor.

Bu arada Çin onların gelmesini bekliyor. Chery International’ın başkanı Zhang Guibing, birkaç gün önce Wuhu’da Avrupa’nın yerel sanayisini korumak istemesinin normal olduğunu ancak bunun onları etkilemeyeceğini söyledi: “2001 yılından bu yana ihracat yapıyoruz ve her türlü tarife ve düzenlemeyi gördük… ve aynı şekilde çalışmaya devam ediyoruz”. Öyle görünüyor ki soruşturma hiçbir yere varmayacak çünkü daha fazla gümrük vergisi onların büyümesini engellemeyecek. Hacim oluşturma yeteneği sizin tarafınızda.

Pazarınızdan çıkın

Çin’de otomobilin yayılması çok hızlı oldu. Hükümet tarafından desteklenen ve orta sınıfların büyümesiyle birlikte Asya devinin otomotiv endüstrisi, 1999’da yaklaşık iki milyon araç üretmekten 2022’de toplam 27 milyon araç sunmaya ulaştı.. 2016 yılında 28 milyon araçla rekorunu kırdı. Arabalara gelince, Çin 1999’da sadece 600.000 adet üretiyordu, ancak geçen yıl zaten neredeyse 24 milyon adet üretiyordu.

İç pazar çok hızlı bir şekilde büyüdü; 2005’te neredeyse altı milyondan 2017’de kayıtlı 29 milyona çıktı.ancak koronavirüs pandemisinden kısa bir süre önce belirli durgunluk belirtileri göstermeye başladı. Devletin faydalandığı elektrikli otomobillerin yaygınlaşması ve içten yanmalı otomobillerin üretiminin ertelenmesi, piyasadan 26 milyon adet bıraktı. Bu da markaların konfor alanlarından çıkmak istemesine neden oldu ve kendilerini başka pazarlara açtılar; bir sonraki hedeflerinden biri de Avrupa oldu.

Alakalı haberler

Yeni Çinli üreticiler milyon dolarlık satışlar açıklıyor. Böylelikle BYD, 90 milyar Euro ciro ve bir önceki yıla göre %56 artışla 3 milyon otomobil satışı hedefliyor.. Bu rakamlar onların iç pazardan çıkıp yeni ufuklar aramaları gerektiğini doğruluyor. Ve Çin markaları birkaç yıldır genişlemektedir. Tamamen bitmiş araçları ihraç etmekle kalmıyor, ekonomik olarak kendileri için çok daha faydalı olan bir formülü tercih ediyorlar. Chery, Çin’in lider otomobil ihracatçısı ve 2023’teki rakamları 900.000 arabaya işaret ediyor… neredeyse tüm İspanyol pazarına eşit. Belirttiğimiz gibi tekneleri arabalarla doldurmanın yanı sıra montaj formülü de tercih ediliyor. CKD’ler (tam yıkımın kısaltması), çoğunlukla Avrupalı ​​veya Amerikalı bir üreticiye ait olan ve arabaların konteynerler içinde parçalar halinde geldiği üretim tesisleridir. Bunlar Çin’de üretilip lojistik zincirinde bir noktadan diğerine gönderilerek başka bir ülkede montajı yapılıyor. Bunu yapmak için, bazı parçalar için birden fazla yerel tedarikçi tanıtıyorlar, böylece daha az tarife ödeniyor ve hatta her nihai ülkede üretim yapan markalar olarak kabul edilmeyi seçebiliyorlar.

Bahsi temizle

Bu CKD sistemi, örneğin Chery’nin yıllardır dış pazarları beslemek için kullandığı sistemdir. Şu anda Chery’nin Çin dışında 12 CKD merkezi var; bu, düşük üretim maliyetleriyle pazara nüfuz etmeyi destekleyen bir formül.. Chery’nin dünya çapındaki merkezleri Brezilya (2), Venezuela (2), Mısır (2), Suriye (2), Rusya, Malezya, Irak ve Endonezya’da (1) bulunuyor ve bunlara yakında Türkiye’den de bir başka merkez eklenecek. Her şeyin Barselona’da olacağını gösteren Avrupa’ya ek olarak. Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki eski Nissan fabrikasının tesislerine bu varış, İspanya ve Avrupa pazarındaki uygulamanın ardından ikinci aşamada gerçekleşecek. Önümüzdeki haftalarda nihayet Barselona’ya yerleşip yerleşmeyecekleri belli olacak. Büyümeye devam ederken şu isimleri koruyun: FAW, Dongfeng, SAIC, GAC, BAIC, Changan, Chery, JAC, Geely, BYD, Great Wall, Seres, Nio, Xpeng, Lepmotor, Hozon, Li Auto, Baidu, Lynk&Co, Polestar, Omoda, Jaecoo, Aiways. Onlar, otomobilin yeni çağının, Çinlilerin ve genişleme aşamasındaki krallarıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir